fbpx
Piele tatuaj

Piele tatuaj umană (lat. „cutis”) şi tatuajul

Funcţia pielii umane

Pielea este cel mai întins organ al corpului uman, fiind în acelaşi timp şi cel mai versatil. Pielea umană acţionează ca un scut defensiv al organismului, îl protejează de tot felul de bacterii sau de radiaţii. Mai mult, are funcţii importante în ceea ce priveşte metabolismul şi imunitatea.

piele

Structura pielii umane.

Pielea umană este compusă din două pături, ştiute de multă lume, epiderma şi derma. Fiecare dintre acestea sunt compuse , la rândul lor, din mai multe ţesuturi.

Iată ţesuturile pe care le conţine epiderma (de la exterior spre interior, vezi figura de mai sus):

Stratul cornos (2)

Stratul gloss (3)

Stratul granular (4)

Stratul de celul la care ajunge înţepătura (5)

Stratul de bază (6)

Stratul de bază, ca să îl denumim aşa, separă epiderma de dermă. Totodată, acesta este locul unde are loc separarea celulelor. În procesul separării celulelor, una rămâne în membrana de bază iar alta se plasează exact deasupra sa şi este împinsă către alt grup de celule, înspre suprafaţă. Acest proces de împingere durează în jur de 30 de zile (1). Acest proces este denumit şi ciclu celular, formând ţesutul respectiv.

Ca să nu discutăm doar la modul teoretic, vă dăm explicaţii mai detaliate. Cel mai interesant este faptul că epiderma are o grosime ce variază între 0.04 şi 1.5 mm. În cazul unei tatuări obişnuite, pigmenţii de cerneală sunt introduşi sub stratul de bază, în dermă. Aceasta este cauza pentru care pigmenţii rămân acolo definitiv, putând fi îndepărtaţi numai prin acţiunea laserului.

Într-un „bio-tattoo”, pigmenţii de cerneală sunt introduşi între straturile 5 şi 6. Este bine de ştiut că acest ţesut nu are o grosime uniformă în toate punctele. Şi când aceste ţesuturi se unesc, durează 30 de zile (un ciclu celular) până când cerneala de tatuaj dispare. Ce rămâne se află sub acel strat de bază.