fbpx
Tatuaj Maori

Tatuaj Maori Imagini și motive polineziene

Originile societății polineziene
Există încă o dezbatere asupra originii definitive a culturii polineziene și care se transferă și la noțiunea de tatuare.

Un lucru sigur este că termenul Polynesian sau Polynesia încorporează multe triburi, inclusiv Marquesans, Samoans, Niueans, Tongans, Cook Islanders, Hawaiians, Tahitians și Maori. Toate aceste triburi sunt legate genetic de popoarele indigene din părțile din Asia de Sud-Est.

Asia de Sud-Est și, la rândul său, Polinezia sunt sub-regiuni ale Oceaniei, cuprinzând o mare grupare de peste 1000 de insule împrăștiate peste Oceanul Pacific central și sud, într-un triunghi care cuprinde Noua Zeelandă, Hawaii și Insula Paștelui.

Iata cele mai importante motive polineziene !

1. Enata (singular)

enata

Figurile umane, altfel cunoscute ca enata în limba Marquesan, reprezintă bărbați, femei și uneori zei. Ele pot fi plasate într-un tatuaj pentru a reprezenta oamenii și relațiile lor. Dacă sunt plasate cu susul în jos, atunci ele pot fi folosite pentru a reprezenta inamicii înfrânți. Acesta este un exemplu al Enatei în forma singulară.

2. Enata (model)

enata pattern

Enata supra-stilizată s-au alăturat într-un rând de oameni care țin mâinile din motivul numit ani ata, care se traduce în „cerul înnorat”.
Limbile polineziene și un șir de enata într-o formă semi-circulară reprezintă adesea atât cerul, cât și strămoșii care păzesc descendenții lor.

3. Dinți rechin (simplificați)

dinti rechin simplificati

Dinții de rechini sau niho mano merită un spațiu propriu. Rechinii sunt una dintre formele preferate pe care aumakua le aleg să le apară omului. Ele reprezintă protecția, îndrumarea și forța, precum și furia, însă sunt și simboluri ale adaptabilității în multe culturi. Acesta este un exemplu de dinți rechini simplificați.

4. Dinți de rechin (complex)

dinti rechin complex

Mai jos sunt stiluri de dinți de rechin, în forma lor mai complexă, așa cum pot fi văzute într-un tatuaj.

5. Capul de vârf

capul de varf

Un alt simbol clasic care este folosit pentru a reprezenta natura războinicului este sulița. Spițele sunt foarte simbolice în ceea ce privește elementele ascuțite și pot fi folosite pentru a reprezenta înțeparea unor animale.

6. Cap de vârf (model)

sageata patten

Adesea, acesta este stilizat ca un rând de capete de suliță, mai jos este o variantă.

7. Ocean (simplificat)

ocean simplificat

Oceanul este oa doua casă pentru locuitorii polinezieni și locul de odihnă atunci când pleacă pentru ultima lor călătorie. Întâmplător, se spune că țestoasele se alătură celor plecați, îndrumați-i către destinațiile lor. Deci, uneori, oceanul poate fi folosit pentru a reprezenta moartea și pentru cei din afară. Deoarece oceanul este sursa principală de hrană, nu este de mirare că influențează atât de multă tradiție și mit. Toate creaturile care trăiesc în ocean sunt asociate cu mai multe sensuri, de obicei mutate din trăsăturile și obiceiurile lor caracteristice. Oceanul și marea pot fi reprezentate de valuri. Iată versiunea simplificată.

8. Oceanul

ocean

Stilisarea oceanului poate reprezenta adesea idei cum ar fi viața, schimbarea și continuitatea prin schimbare. Valurile pot fi, de asemenea, folosite pentru a reprezenta lumea dincolo de locul unde au plecat și au plecat în ultimul lor voiaj.

9. Tiki

O semnificație a cuvântului tiki este figură, așa că tiki este numele dat figurilor umane care de obicei reprezintă semi-zei, spre deosebire de atua, care, de obicei, apar oamenilor sub forma de animale, cum ar fi șopârle.

Tiki poate, de asemenea, să reprezinte strămoși deopotrivă, preoți și șefi care au devenit semi-zei după trecerea lor. Ele simbolizează protecția, fertilitatea și servesc ca gardieni.

Printr-o stilizare a figurinei, a existat o versiune simplificată care a fost atinsă, numită „ochiul strălucitor”, în care ochii, nările și urechile par a fi elementele proeminente.

Iată un exemplu de față Tiki

10. Ochii Tiki

ochii tiki

Figurile Tiki pot fi portretizate într-o vedere frontală (uneori cu limbă întinsă ca un simbol al sfidării dușmanilor). Aici este o închidere a unuia dintre cele mai importante elemente ale tiki, ochii.

11. Broasca Maori

broasca maori

Turtle sau honu este o altă creatură importantă în toate culturile polineziene și a fost asociată cu mai multe sensuri. Primul fiind faptul că țestoasele simbolizează sănătatea, fertilitatea, longevitatea în viață, fundația, pacea și odihna.

Cuvântul hono, adică broasca țestoasă în limba Marquesan, are și alte semnificații care includ lucruri cum ar fi îmbinarea și coaserea familiilor și reprezentarea ideii de unitate.

Contrar a ceea ce se crede uneori, țestoasele trase în sus nu implică faptul că iau sufletul unei persoane moarte în cealaltă lume. Pentru a reprezenta acest lucru, o figură umană trebuie plasată pe sau în apropierea cochiliei țestoasei.

12. Broasca maori (pattern)

broasca maori pattern

Alte modele pot fi obținute prin inlay-ul shell-ului, acesta este un exemplu de stilistică de carapace .

13. Soparla

soparla

Șarpele și geck-urile sunt deseori numite mo’o sau moko și joacă un rol important în mitul polinezian. Zeii (atua) și spiritele minore au apărut adesea oamenilor sub formă de șopârle și acest lucru poate explica de ce elementul stilizat folosit pentru a reprezenta șopârla este foarte asemănător simbolului stilizat folosit pentru a reprezenta omul.
Șarpele sunt creaturi foarte puternice care aduc noroc, comunică între oameni și zei și care pot accesa lumea invizibilă. Pe de altă parte, ele pot aduce moartea și semnele rele pentru oamenii care sunt lipsiți de respect.

14. Soparla (model)

soparla pattern

Acesta este un model sau stilistică a simbolului șopârlă și, așa cum am menționat mai sus, arată mai degrabă asemănător stilului uman (enata).

15. Stingray

stingray

Stingray tattoo vine în mai multe variante și stiluri, imaginea poate avea semnificații simbolice. Stingray-ul are capacitatea de a se ascunde în nisipurile subacvatice, în principal din rechini, capabil să acopere nisipul și să stea liniștit. Majoritatea rechinilor pot simti prada in nisip pe baza miscarii, dar in mare parte stingray-ul este capabil sa se ascunda si din acest motiv, imaginea lui este clasificata ca un simbol al protectiei. Alte teme care merg mână în mână cu imaginea cu raze X sunt adaptarea, grațierea, liniștea, pericolul, agilitatea, viteza și stealth.