Extinderea unui piercing nu este o noutate, ba chiar are un trecut cultural bineştiut. Unii s-ar gândi la triburile africane, care folosesc bucăţi de lemn în formă de discuri concentrice pentru a-şi extinde piercing-urile. Şi exemple de populaţii care au mai folosit această artă mai sunt. Tot aici, mai reţinem că această artă nu făcea nicio excepţie în cazul femeilor.
Cei care s-au gândit să extindă piercingul dumneavoastră trebuie să îl facă în aşa fel încât acesta să vă fie foarte confortabil de purtat şi să se simtă la fel de normal ca un cercel de ureche.
Ar trebui să fie întinse numai piercing-urile care au fost închise anterior. Există însă o excepţie, şi anume cazurile în care un piercing are probleme cu vindecarea. În acest caz, trebuie să te întorci la cel care ţi-a făcut piercing-ul, pentru a-ţi administra un tratament. Nu lua în considerare doar mărimea rănii, ci şi riscul de germeni şi de infecţie. Pentru a extinde un piercing , trebuie utilizat conul sau Expander-ul. Acestea sunt realizate din oţel inoxidabil sau acrilic şi sunt utilizaţi cu ajutorul lubrifianţilor.
Pentru întindere sunt utilizate de obicei conurile. Acestea sunt fabricate din oţel sau acrilice. Cu ajutorul lubrifiantului, conurile sunt împinse prin piercing iar ulterior este introdusă bijuteria care va fi purtată pe viitor.
O altă opţiune o reprezintă cerceii sau melcii pentru lărgit care sunt permanent purtate ca bijuterii şi împinse din ce în ce mai mult în piercing. Pe partea mai subţire, inelul de cauciuc de pe bijuterii trebuie să fie mutat în spatele piercingului, pentru a nu aluneca în ţesut din cauza presiunii.
Avantajul acestei metode este că piercingul poate fi întins în incremente mult mai mici decât în cazul bijuteriilor introduse cu ajutorul conurilor.
Dar acesta este singurul avantaj al acestei tehnici. Bijuteriile aplicate sunt utilizate succesiv numai în dimensiunea standard imediat următoare. În caz contrar, pielea se poate crăpa, infecta şi pot rămâne cicatrici. Acest lucru este nu numai incomod, dar afectează vindecarea şi împiedică o întindere viitoare a ţesutului cicatrizat.
Pielii trebuie să i se acorde timp suficient de relaxare pentru ca noile celule formate să îşi recâştige structura iniţială. Prin urmare, piercing-ul nu ar trebui reîntins după aproximativ 4 săptămâni, această perioadă variind de la piercing la piercing şi în funcţie de mărimea din acel moment. Întinderea piercing-ului este permisă în ţesuturile moi, cum ar fi lobul urechii. Durerea se simte pentru o scurtă perioadă de timp şi nu au loc sângerări. Nu încurajăm, însă, întinderea piercingului din cartilaj. Zona se poate umfla iar durerea trece mult mai greu.
Pentru unele piercinguri în ţesuturile moi, întinderea poate fi ameliorată prin purtarea de bijuterii puţin mai grele sau de bijuterii asemănătoare cu piesa de piercing. Pentru a extinde singuri piercing-ul către următoarea mărime de bijuterie, aceasta se poate face chiar şi fără Taper (lumânarea subţire, conul) şi în mare măsură fără dureri. Trebuie totuşi remarcat că, prin acceptarea unui piercing pentru prea mult timp, se poate ajunge la o formă alungită, ceea ce nimeni nu îşi doreşte.
Cei care nu vor să îşi întindă singuri piercing-urile şi nu au un Taper, ar trebui să meargă la un studio de piercing. Este şi cazul în care nu găsesc de cumpărat bijuterii folosite.