Riscuri tatuaje : următoarele complicaţii pot apărea în urma tatuării :
- Este foarte important să ne asigurăm că echipamentul folosit la tatuare este curat şi sterilizat înainte de folosire. Chiar dacă acele sunt sterilizate sau nu au mai fost folosite, este important de reţinut că în anumite cazuri nu pot fi sterilizate şi recipientele în care sunt păstrate acestea. De altfel, clientul trebuie să îngrijească cu atenţie zona tatuată în prima săptămână sau după ce sunt injectaţi pigmenţii.
- Îndepărtarea tatuajelor. Deşi tehnicile cu laser folosite sunt foarte avansate, îndepărtarea tatuajelor este un proces foarte costisitor, presupunând de obicei mai multe şedinţe care sunt destul de scumpe. Îndepărtarea completă fără cicatrici este practic imposibilă. Vezi mai jos „ Cele mai des întâlnite probleme: nemulţumirea” şi „Tehnici de îndepărtare”.
- Reacţii alergice. Deşi reacţiile alergice sunt mai rare la pigmenţii de tatuare, dacă acest lucru totuşi se întâmplă, poate fi destul de grav deoarece pigmenţii sunt greu de îndepărtat. Câteodată, unele persoane pot avea reacţii alergice la tatuaje pe care le au de ani de zile.
- Granulomul. Este un nodul care se poate forma ca reacţie la perceperea unui corp străin în organism, cum ar fi particulele pigmentului tatuajului.
- Formaţiuni cheloidale. Dacă eşti dispus la formarea de cheloizi-leziuni care se dezvoltă peste limitele normale—există riscul apariţiei unor formaţiuni cheloidale. Cheloizii pot apărea oricând pielea este lezată sau traumatizată şi după cum susţine dermatologul Ella Toombs de la Oficiul de cosmetice şi culori, tatuarea şi micropigmentarea este o formă traumatică.
- În Micropigmentarea : o formă artistică, scrisă de Charles Zwerling,M.D.,Annette Walker, R.N. şi Norman Golstein, M.D., se menţionează că aceşti cheloizi apar mai des ca o consecinţă a îndepărtării tatuajelor.
- Complicaţii. Au existat cazuri ale unor persoane care au acuzat umflături şi arsuri în zonele unde au aplicat rezonanţa magnetică (RM). Dar acest caz este mai rar şi nu are efecte de durată.
Au mai existat cazuri în care pigmenţii tatuajelor interferează cu calitatea imaginii. Aceasta se întâmplă atunci când ochii cu machiaj permanent experimentează rezonanţa magnetică. Rimelul poate produce acelaşi efect.Diferenţa este faptul că rimelul este uşor de îndepărtat.
Cauza acestor complicaţii este nesigură. Unii consideră că apar în urma interacţiunii unor pigmenţi cu diverse componente metalice.
Totuşi riscul expunerii la RM atunci când este recomandată de medic este mai mic decât riscul complicaţiilor care pot apărea prin interacţiunea dintre RM şi tatuaje sau machiaj permanent. Decât să refuze expunerea la RM,persoanele care au tatuaje sau machiaj permanent trebuie să informeze radiologul sau tehnicianul pentru ca acesta să poată lua măsuri de precauţie pentru a evita complicaţiile.